Weekly rates

Weekly bookings are calculated by multiplying the calculated weekly rate by the number of available days of the booking in that week. Here’s how it works:

  1. Divide the weekly rate by 5, rounding up to the nearest whole number, to calculate a daily rate.
  2. Multiply that daily rate by the number of available days in the booking in that week.
  3. If the result is higher than the weekly rate, subtract the difference.
  4. Repeat steps 1, 2 and 3 for each week in the booking, if needed.
  5. Add the result for each week together.

Here are a few examples of a booking with a weekly compensation of $2,000:

Exact week: from Monday, 1 June 2015 to Friday, 5 June 2015.

  • Step 1: $2,000 per week / 5 days = $400 per day
  • Step 2: $400 × 5 days = $2,000
  • Step 3: Skipped.

Exact week with time off: from Monday, 1 June 2015 to Friday, 5 June 2015, Partner takes 3 June off.

  • Step 1: $2,000 per week / 5 days = $400 per day
  • Step 2: $400 × 4 days† = $1,600
  • Step 3: Skipped.

More than one week: from Monday, 1 June 2015 to Wednesday, 10 June 2015.

  • Step 1: $2,000 per week / 5 days = $400 per day
  • Step 2: $400 × 5 days = $2,000
  • Step 3: Skipped
  • Step 4: (Repeat steps 2 & 3 for next week)

             $400 × 3 days = $1,200
             Skipped.

  • Step 5: $2,000 + $1,200 = $3,200

† Taking time-off decreases the number of available days, but it doesn’t decrease the number of business days. This means that if you take time-off your client is still eligible for a reduced rate for the rest of the booking.

Monthly rates

When bookings take place in multiple calendar months, the days booked in one month may have a different daily rate than the days booked in another month. To get an idea of how monthly prices are calculated (before applicable fees or additional charges), follow these steps:

  1. Divide the monthly rate by the number of business days in the month, rounding up to the nearest whole number, to calculate a daily rate.
  2. Multiply that daily rate by the number of available days of the booking in that month.
  3. If the result is higher than the monthly rate, subtract the difference.
  4. Repeat steps 1, 2 and 3 for each month in the booking if needed.
  5. Add the result for each month together.

Here are a few examples of a booking with a monthly compensation of $8,800:

Exact calendar month: from 1 May 2015 to 31 May 2015 (21 business days).

  • Step 1: $8,800 per month / 21 days in May = $420† per day
  • Step 2: $420 × 21 days ($8,820) - $20= $8,800

Non-exact month: from 1 April 2015 to 28 April 2015 (20 business days). 

  • Step 1: $8,800 per month / 22 days in April = $400 per day
  • Step 2: $400 × 20 days = $8,000.

Two or more calendar months: from 1 April 2015 to 15 May 2015 (33 business days). 

  • Step 1: $8,800 per month / 22 days in April = $400 per day
  • Step 2: $400 × 22 days = $8,800
  • Step 3: (Repeat Steps 1 & 2 for next month) 

              $8,800 per month / 21 days in May = $420† per day
              $420 × 11 days = $4,620

  • Step 4: $8,800 + $4,620 = $13,420

† Rounded up to the nearest whole amount.

Did this answer your question?